Friday, September 19, 2008

Juha Näsi in memoriam

Professori Juha Näsin muistoa kunnioittaen - Juha Näsi in memoriam

Ystävä, mentori ja keskustelukumppani

Juha Näsi kuoli 7.9.2008 Tampereella.

Tampereen yliopiston muistokirjoitus löytyy osoitteesta: Professori Juha Näsi in memoriam

Juha toimi minun ensimmäisenä oppaana strategian tieteelliseen maailmaan. Tämä yhteistyö alkoi 2000-luvun alusta väitöskirjaprojektilla ja jatkuu edelleen kun käyn yhteisiä keskusteluja läpi mielessäni. Juhan aloitteesta perustettiin Cone Advisor, jonka osakkaaksi hänen piti tulla, mutta osakassopimuksen allekirjoituksen sijasta tuli liki kahden vuoden taistelu vaikeaa sairautta vastaan. Juha toimi sairaudestaan huolimatta Cone Advisorin ensimmäisessä hallituksessa peustamisesta aina tammikuulle 2008 asti. Juhalla on ollut merkittävä rooli tieteellisen työni ja urani alusta asti. Juhan jalan jälkiä pitkin päädyin tekemään tutkimusta kuninkaalisen vuoren juurelle Kanadaan (McGill Universisty, Montreal). Aikaisemmin Juha toimi McGill University:ssä vierailevana professorina 1990-1991 ja yhteistyö Henry Mintzberg:in kanssa poiki uutta perinteistä strategiaa kyseenalaistavaa näkökulmaa, jonka satoa myös Cone Advisor korjaa.

Juha jätti strategiatieteeseen perinnön, jonka pohjalta osaltaan Cone Advisor kehittää omaa perustaansa. Näin voidaan todeta, että Juha on yksi Cone Advisorin tieteellisistä oppi-isistä. Tähän perintöön kuuluu myös Juhan hersyvä tapa esittää asioita. Juhan tapaaminen ei koskaan jättänyt kylmäksi.

Käsittelen tässä blogissa mielestäni yhtä Juhan tärkeimmistä teesistä - Strategia on juoni, toiminnan punainen lanka.

Päätöksenteko on päättämistä strategiakriteereistä - strategia ei ole päätös vaihtoehdoista!

Juhan viimeisen 15 vuoden tutkimuksen ja opettamisen pääteemat ovat olleet strategia logiikkana ja strategia pelinä. Strategia ei ole vain yksi päätös vaan strategia muodostaa kokonaisuuden. Samoin kuten elokuvan juonella, strategialla on aikaulottuvuus. Tämä ominaisuutta ei ole perinteisessä strategiakäsitteessä, jossa strategia on staattinen kuva tulevaisuudessa. Strategia ei ole vain tässä ja nyt vaan se elää kokoajan liiketoiminnan sykkeessä - strategiaa ei luoda tai se ei elä tyhjiössä. Tästä syystä sana juoni on erinomainen kuvaamaan strategian luonnetta. Toinen tärkeä käsite on malli - strategiamalli. Elokuvallakin on kokonaisjuoni, joka koostuu yhteensopivista episodeista.

Strategia on juoni ja strategia on malli - strategiamalli

"Käsitteellisesti strategiamalli voidaan ymmärtää sanojen strategia ja malli synteesinä. Strategia määritellään muotoon: strategia on alati kehitettävä juoni, toiminnan punainen lanka (vrt. Näsi et al. 1996, Näsi & Aunola 2002, Näsi & Neilimo 2006)."

Myös saksalainen sosiologi Niklas Luhmann erottaa todellisen päätöksentekon ja laskelman tuloksen toisistaan. Esimerkiksi meillä on kolme strategiavaihtoehtoa valmiiksi analysoituna. Käytännössä emme tee aitoa päätöstä näiden kolmen vaihtoehdon välillä vaan vain laskelmaan perustuvan johtopäätöksen. Päätöksenteko on todellisuudessa tapahtunut jo aikaisemmin silloin, kun olemme päättäneet vaihtoehtoisten strategoiden arviointikriteereistä. Strategiatyölle tulee osin annettuna myös omistajien tavoitteitteet, hallituksen ja johdon ajatusmallit. Aitoa ja puhdasta päätöksentekotilannetta ei ole vaan kokonaisjuoni ratkaisee strategian: omistajat, hallitus, johto ja muu sisäinen sekä ulkoinen ympäristö.

Juoni muodostuu vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. Näin kommunikaatio (informaatio, merkitys ja ymmärrys) nousee tärkeään rooliin strategiatyössä. Nyt ketterä ja nopea strategia luodaa juonella, vuorovaikutuksella ja tunteella. Kaikki ominaisuuksia, jotka voidaan liittää Juhan muistolle.

Jukka Ala-Mutka


Lainaus: Ala-Mutka, J. 2008. Strategiamalli. Helsinki: Talentum Media. 272 sivua. ISBN 978-952-14-1312-4